La începutul fiecărui an, în lunile ianuarie și februarie, se fac așa numitele preziceri ale tendințelor. Specialiști din diferite domenii își expun predicțiile după rezultatele unor statistici, numai de ei știute. Studiile se fac într-adevăr, dar să nu intrăm în detalii.
Aceste tendințe nu sunt doar în modă, frumusețe, ci și în domeniile precum economie, HORECA, alimentație, imobiliare, politică și chiar și psihologie. Fiecare an aduce mișcări noi, schimbări mai mari sau mai mici, nu contează, ele vin inevitabil. Atunci când lucrurile se schimbă în jurul tău, te schimbi și tu, vrei, nu vrei, te adaptezi.
Schimbarea este bună, ea face ca lucrurile să nu devină monotone. În zilele noastre economia se schimbă, nu știm exact încotro se îndreaptă sau cum va evolua. Însă chiar și această schimbare pe care o trăim, este una bună.
Cum ar fi, să avem tot timpul, tot ce ne dorim? Cum ar fi, ca economia să fie mereu înfloritoare? Fără aceste fluctuații normale de altfel, nu am mai aprecia nimic din ce facem și ce avem.
Acum ne aflăm în unul din acele momente nesigure ale economiei, chiar în toate industriile. Suntem într-un moment de suiș-coborâș, mai mult coborâș. Cel puțin în Europa de Est.
Regulile după care industriile au funcționat până acum, respectiv producție și consumerism la maxim, sunt toate de domeniul trecutului. Toată lumea a fost nevoită să schimbe modul de funcționare al companiilor. Foarte multe business-uri și-au schimbat politica.
Cei care au supraviețuit, au adoptat idei noi, au trecut la inovații pentru a se putea menține pe linia de plutire. Nu mai există atâta producție. Nu mai există atât consumerism.
Superficialitatea începe să scadă ușor. Am citit recent, că Bottega Veneta și-a șters toate conturile de social media. Ceea ce mi se pare o idee bună, dar și ciudată în același timp.
Acum când toți au trecut în online, ei dispar din online și devin un brand de lux, transmițând ideea de exclusivitate. Ajungi la produsele lor doar dacă știi pe cineva, care știe pe cineva, care ar avea o conexiune cu cineva. Mă înțelegi cum zic?
De ce ar face asta? Pentru că este o companie mare, care își permite. Ca și multe alte companii, de altfel, au fost salvate anul trecut de piața din China, devenind mai puternice.
Știm cu toții, că economia din China a înflorit anul trecut. Pe de altă parte însă, brand-urile mici sau cei la început de drum, au avut doar o singură șansă de a supraviețui, și anume online-ul. Ei se bazează mai mult pe piața locală, care este foarte mică, comparativ cu oricare din piețele din afara granițelor noastre.
La fel și puterea de cumpărare este semnificativ mai mică în țara noastră. Astfel că brand-urile mici, din orice domeniu, trebuie să vină cu ceva nou și atrăgător pentru a rezista concurenței uriașe. Mai ceva ca până acum.
O tendință prezisă în stele pentru anul acesta, este ca toate brand-urile românești o să dea o importanță mai mare consumatorului român și nu celui internațional. Deși toți vor să fie internaționali și toți vor să se îmbogățească. Însă asta nu se va întâmpla în 2021.
De multe ori piața din România, puterea de cumpărare și gusturile românilor sunt subestimate. Și este de înțeles, pentru că foarte multă lume preferă brand-urile mari și la vedere. Cu o estetică destul de șubredă.
Oamenii cred că acel logo le dă putere, dar nu este deloc așa. Românii au bani, dar nu știu să îi cheltuie adecvat. Nu o spun eu, o spun statisticile și cei care citesc în stele.
Lăsând gluma la o parte, specialiștii spun că acest consumator local poate fi mai prețios decât cel internațional. Asta s-a văzut și în turismu anul trecut. Am avut prea puțini turiști străini, cei locali au ținut plajele și pârtiile de ski pline.
O altă analiză este pe comportamentul oamenilor în vremuri nesigure. Cei care își permit tind să cumpere mai mult, din frica de a nu rămâne fără. Asta s-a întâmplat în martie anul trecut și încă se întâmplă și acum.
Uitați-vă la ce ați cumpărat anul trecut și mai ales cât. Probabil că veți constata lucruri prea multe și inutile. Motivul: ”că cine știe ce o fi mai încolo”.
Sigur că e drăguț să ai zece genți și zece stilettos, dar ce o să faci cu ei în viitorul apropiat? Acest comportament se naște din frică și lipsa educației financiare. Însă cu puțină imaginație, această frică poate fi combătută.
Cu puțină creativitate se elimină și consumerismul excesiv și inutil. Trei genți se pot transforma într-o vacanță și câteva cărți. Sunt sigură că există multe locuri în țară, pe care nu le-ai vizitat niciodată. Iar de cărți bune, nu mai vorbim.
Sufletul nostru are mare nevoie de îmbrăcăminte și hrană, dar din păcate nu îi acordăm suficientă atenție. Creativitatea aduce mult mai multă bucurie în viețile noastre, decât lucrurile exterioare de sezon. Hai să nu irosim nici bucuria și nici creativitatea!