În ultimul timp, se vorbește tot mai des despre sustenabilitate. Acest subiect green este foarte dezbătut în străinătate de mult timp, iar de o perioadă a ajuns și în România. Sustenabilitatea înseamnă nu doar selectarea gunoiului, ci este un stil de viață.
Fie că vorbim de modă, beauty, diferite produse și alimente, toate acestea fac parte dintr-un anumit stil de viață. Un lifestyle sustenabil și green înseamnă schimbarea obiceiurilor în toate aceste categorii și nu numai. Schimbarea obiceiurilor înseamnă de fapt, reducerea cumpărăturilor în exces.
Am văzut familii, care cumpără alimente pe care după scurt timp le aruncă. Nu pot și nu vreau să înțeleg acest stil de viață. Aici mă declar total sustenabilă și sunt foarte mândră de mine, pentru că nu arunc mâncare deloc.
Cumpăr exact cât am nevoie. Mi se pare o risipă extraordinar de mare aruncatul mâncării. În momentul de față încă sunt mulți copii, care se luptă cu foamea, chiar și în România, să nu vorbim despre lumea întreagă. Nu mai aruncați mâncarea!
Domeniul fashion este unul extrem de frumos și fascinant. Însă cumpărăturile în exces, fac mult rău. Cumpăratul hainelor în exces, pe care nu o să le porți poate niciodată, este un comportament nesănătos, care de fapt ascunde altceva în spate.
Dacă nu ești fericită cu trei genți, nu o să fi fericită nici cu cincizeci de genți. Produsele de beauty pline de chimicale, fac mai mult rău decât bine tuturor. Cu cât mai puține ingrediente are produsul tău, cu atât mai bine.
Tot mai multe brand-uri adoptă sustenabilitatea. Reciclează haine vechi sau alte materiale, scot produse curate cu ingrediente naturale, procesează mai puțin alimentele sau construiesc mașini electrice. Sustenabilitatea nu are reguli foarte clare pentru toată lumea.
Fiecare persoană poate să facă cât simte, ce simte și tot ce poate pentru a reduce poluarea. Eu cred că dacă fiecare individ ar face o schimbare în stilul de viață, sustenabilitatea ar lua o mai mare amploare și în România. Nu mă refer ca toată lumea să treacă la mașini electrice, deși asta se va întâmpla în viitor, însă fiecare gest contează.
Aruncatul gunoiului selectiv și până la cumpărături din piața locală, totul contează și poate face o diferență. Să nu mai vorbim de aruncatul gunoiului pe geamul mașinii, sper că în 2021 nu mai există nimeni care face asta. Deși, nu știu de unde apar gunoaiele pe marginea străzii, când totul ar trebui să fie green.
Totuși cred, că încă sunt care practică asta. Să vă fie rușine! Nu este destul că poluați cu mașina, mai poluați și cu gunoaie?!
Și da, mașinile poluează tare. Mergi în centrul oricărui oraș mare, la ora de vârf, stai afară și respiră! O să respiri gunoi.
Asta respirăm în fiecare zi, din păcate. Am observat că, din ce în ce mai multe companii românești adoptă un stil sustenabil sau măcar se străduiesc să facă asta. Produse mai puține, de o calitate mai înaltă.
Reciclatul este o idee sănătoasă, nu arunca, dă mai departe sau reutilizează un produs, o haină, o geantă. Un exemplu bun în acest sens sunt celebritățile și influencerii de azi, care răspândesc această mișcare de reciclare. Nu mă refer la cei care o fac doar la nivel declarativ, de dragul imaginii.
Dacă nu vrei să asculți de oamenii de știință, ia exemplu de la idolul tău. Lumea aceasta ar trebui să fie un loc sigur și curat. Pentru asta este nevoie de foarte multe schimbări.
Avem mare nevoie de o lume mai verde, all green. Poluarea ne-a distrus anotimpurile, pământul, oceanele, apele, ghețarii, aerul și ne distruge și corpul. Încet, dar sigur nu vom mai avea anotimpuri, animale sălbatice și oameni sănătoși.
Sustenabilitatea ar trebui să aibă un impact mai puternic în lupta cu poluarea. Asta dacă vrei să mai ai urmași…