Știi de ce are nevoie corpul tău? Are nevoie de mișcare în fiecare zi. Numai că tu nu ai timp pentru mișcare, din păcate. Vei spune că este foarte greu să găsești timp pentru sport, dar eu sunt sigură că poți găsi acest timp.
Uită-te numai la activitățile care îți răpesc din timp, activități care îți fură timpul și tu nu îți dai seama. Sau te prefaci că nu îți dai seama. Ai zice că nu ai timp nici măcar de somn, dar ai timp de privit la TV înainte de culcare, multe ore chiar. Iar a doua zi te miri de ce nu te simți odihnit.
Da, într-adevăr e iarnă, frig și nu ai chef de nimic, numai de stat în fața televizorului. Cum să faci să te motivezi și să faci sport și iarna? Gândește-te la tine și la corpul tău, cum va arăta peste câțiva ani? Imaginea ar trebui să te facă să ai o atitudine mai deschisă către sport.
Poți începe cu pași mărunți, dar constanți. Oricât de ocupat sau leneș ai fi, poți face 15 minute de exerciții ușoare pe zi. Exercițiile ușoare sunt un început bun, o introducere lentă și ușoară a sportului în programul tău zilnic. Trebuie doar să începi.
E mai greu cu motivația, pentru că ea nu vine natural, la unii nu vine deloc. Nu ai chef, nu ai încredere în tine, nu ți-a ieșit nimic din ce ți-ai propus și multe alte motive care te lovesc în căpșor. Tocmai de aceea, fă mișcare ca să arăți mai bine, ca să ai mai multă încredere în tine, să ai energie să faci lucrurile mai bine. Și o să ai multe alte avantaje.
Ok, începi, dar nu te ții de treabă. Ce poți face ca să ai constanță în sport? Ce te ajută să perseverezi? Chiar dacă te-ai lăsat, nu-i nimic, începe din nou cu 15 minute de activitate fizică pe zi.
După ceva timp, ne simțim mai bine și vrem acea stare de bine în continuare. Foarte bine, poți crește intensitatea gradual și o să te simți și mai bine. Poți face sport oriunde, acasă, afară, la sală, mai nou și on-line cu un grup. Eu prefer sportul în aer liber, dar fac acasă și exerciții atunci când nu pot să ies afară și mă țin serios de treabă.
Dacă nu ai motivația să faci singur/ă acasă, poți să mergi la o sală, că sunt la fiecare colț de cartier cel puțin două, trei săli. Așa interacționezi și cu alți oameni. Sportul, în primul rând, te energizează prin reglarea aportului de oxigen în țesuturi, apoi la nivel neuronal, adică îți oxigenează mansarda. Iar creierul are nevoie de mult oxigen.
După cum am mai spus, mișcarea îți stimulează încrederea în tine, o să faci lucrurile mult mai bine. Chiar și în pat, pentru că reglează libidoul și apetitul sexual. Acesta este un motiv foarte bun să începi mișcarea în afara dormitorului, ca să te bucuri de beneficii în dormitor. Așa te bucuri mai mult de viață.
Dieta este foarte importantă dacă vrei și rezultate. Alimentele ultra-procesate sunt de evitat, precum dulciurile, patiseria, făinoasele albe, alcoolul, băuturile dulci și carbogazoase. Cu alte cuvinte ai nevoie de mâncare sănătoasă. Iar alimentația te ajută sau te încurcă.
Creierul nu te ascultă tot timpul. Ce îi spui să îl convingi să coopereze? Gândește-te puțin, viața ta stă doar în mâinile tale și ești unicul designer al vieții tale. Uită-te la felul în care trăiești și la felul în care vrei să trăiești.
Așa că, dacă te simți rău în corpul tău, întreabă-te de ce ai ajuns aici și cum poți să ieși din starea aia. Simplu, acționezi în consecință. Dacă stai doar să te gândești și să te analizezi, nu vei face nimic. În aceste situații schimbările sunt foarte importante.
Motivația interioară se întărește cu timpul, exact cum ți se întăresc și mușchii. Și atunci vei face lucrurile din ce în ce mai bine și vei vedea schimbările. Uită-te la cine ești și cine meriți să fii. Succes!