Meditația este o formă de relaxare. Asta o să simți în primul rând. Cel puțin eu, am simțit o stare de relaxare profundă încă de la primele meditații. Practic meditația de puțin timp și cu siguranță o să continui să o fac.
Ea vine cu foarte multe beneficii care au fost demonstrate științific de-a lungul timpului. Eu o să enumăr doar cinci dintre ele aici, restul le poți descoperi chiar tu.
1. Întârzie îmbătrânirea creierului: Asta înseamnă că relaxându-ți creierul, acesta va rezista mai mult timp. La oamenii care meditează, activitatea cerebrală este mult mai bună, chiar dacă omul înaintează în vârstă.
2. Scade depresia și anxietatea: Cercetătorii spun că meditația seamănă ca efect cu antidepresivele. Aceasta reduce semnificativ stresul chiar pe termen lung.
3. Crește materia cenușie a creierului: Un studiu a demonstrat că meditația constantă ajută cortexul frontal. Persoane cu vârsta de 50 de ani care meditează, au același volum de materie cenușie ca persoanele de 25 de ani.
4. Ajută concentratrea și atenția: După meditație memoria este mai bună, persoana se focusează mult mai bine, astfel crește atenția. Asta pentru că în meditație practici focusul pe ceva anume, de exemplu pe respirație.
5. Ajută împotriva dependenței: De exemplu în cazul fumătorilor, se diminuează pofta de țigară. Creierul are mai mult auto-control. Eu sunt exemplu viu în acest sens, nu am mai fumat de aproape două luni și asta nu că așa mi-am propus, ci nu mai simt nevoia deloc.
Acestea sunt doar câteva dintre multitudinea de beneficii ale meditației. Să nu mai vorbim de strarea generală de bine și de calm. Chiar și în situațiile mai stresante reușesc să mă detașez mult mai ușor și să văd lucrurile cu mai mult calm. Practicată regulat, meditația aduce mult mai multe beneficii, conștientizări și schimbări în viață.
Chiar și meditația ocazională ajută corpul și mintea. Însă când te obișnuiești cu acele stări faine, nu o să mai fie greu să te oprești câteva minute și să te conectezi la tine. O să devină o obișnuință. Ce este mai important pentru tine decât starea ta de bine și lumea ta interioară?
P.S.: Îți recomand cu drag meditațiile Headspace, atât de pe site, cât și de pe Netflix.