Știi acele zile când totul este pe repede-înainte, ești mega ocupat și ți-ai aglomerat agenda cu activități inutile? Acestea par importante și chiar urgente, dar în realitate nu este așa. Spui Da tuturor la servici, pe când ar fi bine să spui Da doar atunci când știi că poți aduce suport în procese de învățare dedicate colegilor. Și multe alte Da-uri inutile.
Aici intervin limitele sănătoase. Tu ai limite sănătoase? Să spui Da acelor lucruri care îți aduc o stare de bine, care te pot relaxa, activități precum ieșitul în natură sau la un spectacol. De multe ori însă spui Da din prima la orice, fără să te gândești.
Când știi că nu ai timp să faci lucrurile așa cum ți-ai dori, cu atenție 100%, în acele momente mai bine spui Nu. Da-ul a intrat în automatism, însă nu la ce ar trebui, ca de exemplu activităților benefice precum drumețiilor la munte și nu în clădirea de birou. Unii cred că dacă zic automat Nu, nu mai sunt în stare de conștiență. Asta depinde de cerință și de situație.
Dar ține cont de abilitățile și capacitățile tale energetice de moment. Aici începi să îți setezi limite sănătoase. Când te uiți spre interiorul tău și îți menajezi propria persoană. Ai făcut asta pănă acum, ți-ai setat limite în vreun fel?
De exemplu, ia relația cu copii tăi, dacă ai și uită-te dacă faci tu ceea ce pot face ei? În relația de cuplu este un proces mai profund care presupune și înțelegerea limitelor celuilalt, care vine cu anumite așteptări și din cu totul altă experiență. În viața profesională ai nevoie să știi când nu mai poți, ce poți și sunt situații în care nu poți oferi starea aceea de luciditate și prezență ca altă dată, chiar dacă nu te doare nimic sau nu ești bolnav. Și aici intervine semnalul limitelor.
Atunci când spui Nu, te relaxezi, ai grijă de tine, de corpul și de mintea ta, îți asculți nevoile, lucrurile se schimbă. Relațiile cu ceilalți sunt mai echilibrate și mai sănătoase iar nivelul tău de stres scade semnificativ. Probabil cel mai mult stres îl acumulezi la job. Pentru că ai tendința să accepți orice, în orice condiții, poate din prea mult entuziasm, dar oprește-te!
Gândește-te mai bine, cerne lucrurile, setează niște limite cu care ambele părți să fie de acord. Conștientizează că e ok să spui și Nu, că toți trebui să facem și asta fără să ne simțim vinovați. Setarea limitelor sănătoase ajută să privești lucrurile din exterior. Ajută în planificarea volumului de muncă și în gestionarea cererilor venite din exterior.
Dacă nu ai limite sănătoase, nu ai energie, iar dacă nu ai energie, nu ai ce să oferi celor din jurul tău. Lasă totul acum și ia-ți o pauză, reîncarcă-te cu energie și respectă-te pe tine înaintea tuturor!