Natura ca terapie

plimbare în natură

Una dintre cele mai puternice căi de a ne reseta, de a ne scutura de vechile credințe, de vechile moduri ineficiente de a gândi, de a acționa, a fost și este natura. De ceva timp deja, este recunoscută natura ca terapie. Natura ne dă prospețime, libertate și ne resetează mintea. Cum?

De multe ori ne ocupăm mintea cu lucrurile ce urmează să se întâmple, cu ce avem de făcut, cu planuri și schițe. Dar atunci când ieșim în natură, chiar și pentru puțin timp, aceste gânduri dispar. Oricum ar fi, cine știe cu certitudine cum va fi ziua de mâine?! Asta e o forțare a propriei minți, să presupui cum va fi ziua ta de mâine, să-ți limitezi impulsul de a te bucura de o nouă zi, așa cum este ea.

Când iese soarele, pentru mine este o foarte mare bucurie. Dar nu este soare tot timpul și e ok. Așa este și viața cu toate momentele ei, unele triste, altele cu bucurie, ca să fie completă. Îmi amintesc o zi în natură, pe munte, unde am avut de toate, o luptă interioară cu fricile, mațele vociferau din răsputeri, uneori îmi auzeam bătăile inimii.

Există momente ca astea, când doare, când simți că te pierzi în gânduri apocaliptice…și apare apoi un moment de sclipire. A fost ca și când ceva a ridicat cu totul ceața tulbure din capul meu. Afară, în natură te conectezi mai bine cu lumea în care trăiești. Și grijile se diluează.

Atunci când mi-am dat seama de aceste lucruri, nu eram o fană a naturii. Dar mai târziu am învățat pe propria piele cum se înving limitele în natură, una câte una. Dacă ne gândim la oamenii care locuiesc la munte, la zeci de km depărtare de civilizație și poate parcurg zilnic zeci de km pe jos, în natură, le place asta și nu se plâng. Cum este viața lor?

Oare au la fel de multe limite mentale? Am învățat că viața este un joc în care ies în câștig cei care realizează că singura limită reală este cea pe care mintea o impune. Iar noi cei din era tehnologiei, găsim scuze să ieșim afară că nu avem o pereche de bocanci de marcă. Văzând alți oameni, cu alt stil de viață, așa am început să apreciez ceea ce, de regulă, iau ca pe un dat.

natura ca terapie

De la fiecare contact cu natura iau cu mine o încredere puternică, pe care o trăiesc diferit de fiecare dată. Iau cu mine mult echilibru și o bucurie pură, neatașată de obiecte sau de confort. Natura are numeroase beneficii. În primul rând îți schimbă starea de spirit.

Îți dă o stare de bine. Eu personal mi-am găsit de unde să îmi extrag starea de bine, din meditație și natură. Timpul petrecut în natură îți crește nivelul de energie. Pentru că primești oxigen, acest combustibil oferă un impuls care întărește mușchii și plămânii, sporind în același timp rezistența, vigilența și nivelul de energie.

Natura previne și reduce insomnia. Plimbarea în natură te menține prezent. Iar dacă ne gândim că nici trecutul și nici viitorul nu există, tot ceea ce ne rămâne este clipa prezentului. Foarte mulți oameni cu care lucrez în sesiunile de coaching se plâng despre faptul că viața lor este o pendulare între clipele trecute, analiza a ceea ce nu a mers și grija față de ce se va întâmpla pe viitor.

O plimbare în natură te poate ajuta să faci primii pași spre binele tău, acel mindfulness din cărțile de dezvoltare personală. Și îți va aduce mult mai multe în viață, pentru că viața este o călătorie magică! De abia aștept să aud de la tine ce beneficii ți-a adus natura!

Ale articole relevante

Despre metoda Wingwave

Zaragoza, soare și savoare

Sănătatea femeilor

Scroll to Top

Abonează-te la Newsletter

Dorești să fii mereu la curent cu toate noutățile?