Reciclează și redu risipa! Fii tu schimbarea! Auzim acest lucru peste tot, în aproape toate campaniile și toate magazinele de haine. Câți fac asta cu adevărat?
Toate acele lucruri pe care le aruncăm, ajung la reciclat? Am început să reciclez de ceva timp deja, aproape totul. Pe lângă plastic, metal, sticlă și hârtie, reciclez și hainele. Din cele pe care nu le mai port, o parte le trimit la reciclat și o parte la vânzare.
Îți recomand și ție să iei legătura cu magazinele online care se ocupă de vânzarea hainelor second-hand aflate în stare bună, curate și fără urme de uzură. Unele haine se pot “întoarce” în magazine, la cele care au activat un serviciu de reciclare. Asta sub alte forme și alte modele, evident. Astfel, eviți să arunci haine la gunoi.
Oricum, nimeni nu le va reutiliza și nici nu se vor putea degrada ușor în lipsa soarelui și a oxigenului care ajută la descompunerea materialelor, în mod special a fibrelor sintetice sau a lânii care, de exemplu, produce gaz metan. Incinerarea produselor, la rândul ei, produce o poluare gravă a mediului și nenumărate alte efecte neplăcute, deci… nu este o soluție, ci o problemă.
Hainele se pot recicla. Chiar și poliesterul poate fi reciclat și folosit pentru noi piese de îmbrăcăminte sau diverse accesorii. Știu că nu este ușor, însă o să vezi că o să te simți mai bine și mai împăcată. Iar sentimentul de vină va fi, și el, mai scăzut!
Consumerismul este la un nivel foarte ridicat, mai ales în modă. Și mai ales acum în perioada reducerilor! Iar cumpărăturile, majoritatea dintre ele, nu sunt deloc necesare. Noi cumpărăm foarte mult pe bază emoțională.
Sfaturile mele: investește întotdeauna în calitate și nu în cantitate, transformă sesiunile de shopping în investiții, nu în cheltuieli inutile; bucură-te de modă și de starea de bine pe care ți-o dă orice achiziție chibzuită! Fii tu schimbarea!