De unde vin durerile? Mai ales cele bruște, fără explicații. Am citit recent despre terapia durerii. Din fericire, multe dureri, oricât de vechi sau severe, pot fi tratate acum prin intervenții minim invazive, care au avantajul unei recuperări rapide și un risc scăzut de complicații.
Unele dureri vin și trec repede, altele durează mult timp. Depinde despre ce este vorba. Dacă vorbim, de exemplu, despre o durere de spate, cauzată de o deplasare a unei vertebre, este evident că, în timp, acesta va continua să se deplaseze sau deterioreze, dacă nu luăm măsuri. Durerea este stresantă.
Te întrebi “De ce continuă să mă doară? Trebuie să scap de durere! Dacă nu îmi va trece niciodată? Dacă nu o să pot să îmi mai întrețin familia? Nu pot să mă joc cu copiii! Dacă partenerul/partenera mă părăsește?”
Cam aceste întrebări, și multe altele, o să le genereze mintea în momentul durerii. Intrăm, astfel, într-un cerc vicios, pe care ne va fi din ce în ce mai greu să îl rupem, pe măsură ce trece timpul. Soluția pentru problemele durerii este terapia durerii. Aceasta este o ramură relativ nouă la nivel mondial, apărută în SUA la finalul anilor ’80 și începutul anilor ’90, practicată inițial de medicii anesteziști.
Această terapie abordează analiza cauzelor durerii, tratamentul acesteia (parțial sau total), precum și modalitatea de a o ține sub control pe termen lung. Multe dureri pot fi tratate dacă mergi la cauza ei. Specialiștii au zeci de variante de intervenții unice, de o zi, sau de proceduri care necesită câteva ședințe. Cel mai important este să fii deschis către o altfel de terapie și să ai răbdare cu tine, pentru că și această terapie durează.
Aici ar trebui să-ți pui întrebarea dacă merită acest efort, alternativa fiind, de multe ori, chirurgia clasică. Soluții există pentru absolut orice pe lumea asta, chiar și atunci când la prima vedere pare imposibil.