Practicarea acestei discipline sau acestui sport, aduce schimbări la toate nivelurile ființei. Corpul, mintea, spiritul se unesc pentru tine. Poate ai auzit toate aceste teorii, însă acum îți spun din punctul meu de vedere. Hai să vedem, cum m-a ajutat Yoga?
În primul rând, pe mine m-a adus în momentul prezent. Atenția mea s-a îndreptat spre aici și acum, să pot să execut toate posturile. Ca să te bucuri de orice, trebuie să fii prezent.
În momentul în care îți aduci atenția spre tine, spre interiorul tău, pe respirație, se schimbă ceva. Și te provoc, să vezi chiar tu ce se schimbă la tine, pentru că la fiecare persoană senzațiile sunt diferite. Încearcă să te așezi în postura copilului (child pose) și să observi respirația și bătăile inimii.
Ceva cu siguranță o să fie diferit. Repetă practica în zile diferite pentru a conștinetiza diferențele. În fiecare zi poate vei simți altceva sau poate o să fie zile asemănătoare.
În Yoga se pot întâmpla extrem de multe senzații variate. Probabil că știi deja că respirația se modifică nu doar în funcție de activitatea pe care o desfășori, ci și în funcție de starea emoțională din acel moment. Eu am simțit clar diferența în zile agitate, având o respirație mai rapidă și mai scurtă, iar în zilele liniștite, o respirație lungă și lentă.
Fiecare clasă de Yoga include diferite tehnici de respirație prin care conștientizăm felul respirației, folosim respirația pentru eliberarea emoțiilor, stresului și pentru a calma sistemul nervos, inducând o stare de calm, relaxare și atenție care să ne permită să mergem mai profund în interiorul nostru. Poți să încerci și tu acasă, așează-te într-o poziție confortabilă, în șezut sau pe scaun, în care să ai spatele drept. Închide ochii și pentru câteva momente observă, fără să modifici, ritmul și modul în care se simte respirația.
Iar apoi faci exercițiile de respirație, începând cu expandarea abdomenului, inspiri mai mult aer până se ridică și pieptul. După care expiri lung și foarte lent. Când te simți confortabil, păstrezi ritmul respirației și muți atenția pe expirație.
Încearcă să lungești expirația chiar mai mult decât durează inspirația. Continuă să respiri așa pentru câteva minute, apoi lasă respirația naturală și observă cum te simți. Eu m-am simțit extraordinar de liniștită și eliberată.
Poate o să spui că tu nu poți. Așa am fost și eu la început, credeam că nu o să pot executa unele posturi sau că nu o să mă ajute. Poți, prin exercițiu, cu răbdare și detașare.
Tocmai că aceste tehnici te calmează și scot toată agitația din interior. Toate clasele încep cu câteva momente de conștientizare a stării în care ne aflăm, folosim respirația și poate mantre pentru a calma sistemul nervos, iar apoi începe practica fizică, cea care ne susține să consumăm acea agitație care nu ne lasă să stăm liniștiți. Evident fiecare clasă este diferită, pentru că fiecare instructor este diferit.
Schimbarea pe care Yoga mi-a adus-o mie, vine cu onestitate și dedicare. Onestitatea față de mine, să recunosc atunci când mă simt rău și să mă dedic pentru a schimba această stare. Și am reușit de fiecare dată.
După ce trecem prin practica fizică și a tehnicilor de respirație, începem să experimentăm retragerea atenției de la informația primită prin simțuri. De fapt, în această etapă eu nu modific nimic ci exersez rolul de observator, de martor obiectiv al proceselor ce se desfășoară în mine. Practic aici îmi dau seama de cum mă ajută Yoga.
Identific momentul când apare un gând și momentul când se stinge. Observ relația gând-emoție, iar prin practica regulată pot conștientiza și relația stimul-gând-emoție, aflând cauzele stărilor pe care le experimentez. Toate aceste lucruri mă eliberează de stres, de stări negative și limitative.
Adică, pe scurt, sunt niște tehnici de mindfulness, care îți fac viața frumoasă. Pe mine mă ajută enorm iar dacă rezonezi cu aceste lucruri, te încurajez să le încerci și tu! Mergi la Yoga, măcar așa de curiozitate, o să vezi că o să afli lucruri surprinzătoare despre tine.