Știm că multitaskingul este rău, rău, rău. Mai știm că femeile și multitaskingul sunt prieteni foarte apropiați. Însă există situații în care multitaskingul este acceptat și nu este dăunător.
Femeile se pricep bine la multitasking și îl folosesc cu brio. De cele mai multe ori acesta poate să ducă la epuizare. Însă sunt mai multe situații în care abordarea mai multor sarcini în același timp duce la succes, dar cu o singură condiție: să nu fie sarcini direct concurente, implicând concomitent aceleași arii cerebrale.
De exemplu, gătitul cu muzică, curățenia și muzica sau alte asemenea activități. Pentru un adult sau chiar și un copil poate fi la îndemână să învețe cu un fundal muzical, dar nu și cu mâna pe telefonul unde rulează social media, care este un activator de focus, făcând concurență directă activității pe care adultul sau copilul o are de rezolvat. De obicei social media nu este un un side task care poate fi făcut pe lângă altceva, asta pentru că distrage atenția foarte tare.
Știu că atunci când avem multe de făcut, tindem să facem mai multe lucruri deodată în ideea de a termina mai repede. Dar ghici ce? Nu termini mai repede, ci mai târziu.
Soluția este alternarea activităților. Astfel vom fi mai rapizi și mai creativi, pentru că ne concentrăm pe câte un lucru, pe rând. Atunci când ne gândim și ne concentrăm obsesiv asupra întregii liste de ce avem de făcut, nu facem altceva decât să devenim mai exasperați de acea listă.
Un alt lucru care sigur nu funcționează și produce numai stres este programarea unui număr de sarcini mult mai mare decât am putea procesa în timpul pe care îl avem la dispoziție. Mai adăugăm și obligația de a le rezolva pe toate concomitent. La sfârșitul zilei, lista este tot acolo nebifată sau bifată parțial iar noi obosiți și nemulțumiți de noi, de timp și de tot.
Multitaskingul practicat pe termen lung sau ca o regulă zilnică, creează burnout și stinge creativitatea, îmbătrânind creierul și fragilizându-ne emoțional. Într-adevăr femeile au deprins acest obicei încă din strămoși, însă în timpurile noastre sarcinile s-au înmulțit, copii, casă, job, selfcare, socializare.
Când vin toate aceste lucruri deodată pentru creier sunt prea mult. Și totuși femeile îmbină mai multe activități, atenția pentru copil cu spălatul, condusul și altele. Asta pentru că femeile au o resursă care acționează la alt nivel, intuiția.
Totuși, poate uneori simți că este prea mult. Aici ajută capacitatea pe care azi o numim mindfulness. În timp ce performezi activitățile zilnice și simți că sunt prea mult, încetinește și răspunde la câteva întrebări, pe rând.
Ce fac? De ce fac asta? O să îți dai seama dacă faci un lucru util, necesar, urgent, important sau faci doar activități din obișnuință, care mai pot aștepta.
Creierul feminin este mai dezvoltat spre multitasking însă nu atât de tare pe cât îl folosim noi astăzi. oprește-te și încetinește ritmul. Tu ce faci acum?
P.S. Vezi în video aici de ce să renunți la multitasking.