Posted on
Queer girls painting

Mai există și tipi curajoși, cei care sunt diferiți și totuși ies în față, indiferent de consecințe.

Un astfel de tip este artistul polonez Karol Radziszewski, care a demarat proiectul Queer Archives Institute. Prin acest proiect, artistul culege poveștile individuale ale persoanelor queer din Polonia anilor trecuți.

Karol Radziszewski

Cu toate că în Polonia zilelor noastre, comunitatea LGBTQ+ nu este acceptată.

Politicul declară țara o zonă “liberă de LGBTQ+”. Cu toate aceste impedimente, artistul încearcă să portretizeze viețile persoanelor queer din trecut.

Munca lui Karol, poate fi găsită la expoziția Queer Archives Institute, la Muzeul Național de Artă Contemporană între 22 octombrie și 19 noiembrie. Acesta este un proiect artistic personal și politic, care conține texte, imagini, interviuri și lucrări din trecutul queer al țării sale.

Karol Radziszewski's artwork

Această expoziție nu este doar pentru cei din comunitate, ci pentru toată lumea. Persoane importante au fost scoase și șterse din istorie, doar pentru că mai târziu (după comunism) și-au recunoscut orientarea sexuală.

Este foarte important să înțelegem cu adevărat trecutul din fostele țări comuniste, pentru că foarte multe lucruri nu se spun, se șterg, se evită.

Exact cum se întâmplă încă și în zilele noastre, din păcate. Persoanele queer nu s-au născut azi, ele fac parte din istorie.