Posted on
Cum îți ceri scuze?

Ce înseamnă să îți ceri scuze corect? Ce înseamnă o “scuză bună”? Cum îți ceri scuze, astfel încât acestea să fie acceptate? Care este metoda corectă?

Atunci când îți ceri scuze corect, cei apropiați te vor înțelege și îți vor accepta scuzele. Altfel spus, o scuză bună va întări relațiile cu cei din jur. Știm, însă, că există situații când scuzele sunt inutile și nu au niciun efect, precum situațiile de crime înfiorătoare. Aceste situații aduc multă durere și rușine.

De cele mai multe ori, nu totul va putea fi iertat. Oricum ar fi însă, în orice situații, oamenii trebuie să își ceară scuze atunci când greșesc. Chiar dacă ești un copil, un adult, un director sau un președinte, trebuie să îți ceri scuze. Sunt de ajuns niște scuze simple?

Ei bine, nu! Scuzele trebuie să fie, în primul rând, sincere și în al doilea rând, însoțite de explicații. Nu cred că pot să ofer un răspuns complet legat de cum ar trebui să arate niște scuze veritabile și complete, pentru că toate aceste lucruri depind foarte mult de context și de persoanele implicate. Însă scuzele sunt extrem de importante.

Scuze acceptate

Cuvintele care exprimă scuzele sunt doar o infimă parte de multiple acțiuni de care e nevoie pentru a compensa cu adevărat greșeala. Scuzele trebuie să fie parte dintr-un gest mult mai amplu de reparație și compensare. După exprimarea sinceră a scuzelor, vine reparația greșelilor și compensarea materială chiar, dacă este nevoie. După asta, cel care a greșit trebuie să se asigure că o astfel de greșeală nu se va mai repeta.

Este vorba despre un proces întreg. Nu aruncăm doar un “Iartă-mă” și totul va fi roz. Situația trebuie discutată din ambele puncte de vedere. Toți acești pași ai unei scuze veritabile sunt necesari atunci când cel care a greșit va dori să compenseze răul făcut.

Așadar, nu este chiar așa de simplu să rezolvi o situație greșită sau un conflict. Este nevoie de ambele părți pentru a remedia lucrurile. Să îți ceri scuze este greu, dar și mai greu este să trăiești în izolare, conflict și cu supărare. O scuză bună este cea mai bună soluție.