Posted on
Cum m-am împrietenit cu soarele?

Soarele a avut câteva efecte neplăcute pe pielea mea. Probabil am mai amintit aici că m-am ales cu un melanom malign, în urmă cu câțiva ani. Atunci relația mea cu soarele a încetat. Acum însă, am reluat relația.

Cum m-am împrietenit cu soarele după o asemenea experiență? Cu ajutorul fotoprotecției. Există pe piață numeroase opțiuni de produse de fotoprotecție, cu compoziții diferite, cu texturi variate, pentru diverse zone ale corpului, astfel încât alegerea unui produs de fotoprotecție devine o provocare atunci când stăm în fața raftului din farmacie. Asta nu este o scuză să nu folosești nimic.

Chiar dacă sunt multe, tot trebuie să alegi ceva. O variantă pentru față și alta pentru corp. Astfel nu vom aplica pe față produse destinate corpului, datorită riscului de a dezvolta acnee sau datorită intoleranței oculare. Nu e plăcut, crede-mă, am experimentat toate variantele.

Cu ajutorul acestor produse, soarele poate fi prietenul tău. Ideea este să le aplici tot timpul pentru că dacă o să aplici prea rar produsele, ele nu o să te ajute. Iarăși dacă alegi un factor SPF prea mic, protecția nu va fi suficientă. O altă greșeală pe care o face multă lume, este aplicarea doar când este soare.

Razele pot fi la fel de puternice și te pot arde și atunci când este înnorat. Radiațiile UVB sunt filtrate de nori în proporție de 40-60%, drept urmare o arsură solară se poate produce și când e înnorat afară dacă stăm suficient de mult timp în aer liber. Am văzut că după ce ne dăm cu protecție, tot se produc arsuri în unele locuri de pe corp. Cele mai multe arsuri solare apar în jurul costumului de baie, pe sâni, fese, acolo unde am aplicat crema incorect.

Ignorarea anumitor zone ale corpului poate să aibă consecințe neplăcute. Buzele nu au capacitate de apărare împotriva radiațiilor UV, drept urmare suferă arsuri solare cu ușurință și folosirea unui stick de buze cu fotoprotecție este recomandată. Iarăși neaplicarea produsului la ieșirea din apă este o greșeală. Chiar dacă sunt waterproof, produsele își pierd eficiența în contact cu apa.

Mare atenție când faci sport în aer liber! Folosirea unui produs nepotrivit când faci sport îți poate da bătăi de cap. Transpirația este tot apă, așa că trebuie un produs potrivit pentru sport. Par că sunt multe lucruri de luat în calcul, însă toate acestea sunt necesare.

Mie îmi era frică să stau la soare, însă acum știu că dacă mă dau cu SPF tot timpul și respect toate cele de mai sus, nu am de ce să îmi fac griji. Totuși, nici acum nu stau foarte mult la soare. Așadar, putem să ne facem din soare un prieten, atât timp cât îi respectăm limitele și avem grijă în mod responsabil de pielea noastră și asta pentru a ne putea bucura cât mai mult timp de frumusețea și sănătatea ei! Așa că, înainte să ieși din casă, nu uita de SPF!