Posted on
Lessons Learned

Mi-am dat seama cât este de important să reflectez asupra întâmplărilor, stărilor și tuturor lucrurilor și câte conștientizări am avut în ultimul timp. Am ajuns să am libertate și în fiecare zi sunt mai aproape de visul meu. În același timp, am învățat și câteva lecții importante pe care ți le împărtășesc și ție, poate îți vor fi de ajutor.

1. Prima impresie și imaginea contează

Atunci când clădești ceva de la zero, este foarte importantă imaginea pe care o expui în lume. Oamenii, fie au așteptări de la tine, fie nu te iau în serios. Ei au o anumită percepție, o anumită impresie formată despre tine și asta o să se mențină mult timp, chiar dacă tu te schimbi și faci alte lucruri.

Noua realitate nu este foarte evidentă pentru ceilalți. De exemplu, pentru părinți tu vei rămâne un copil, chiar dacă acum ești într-o funcție importantă și ai ajuns la un anumit nivel de maturitate. Așa este și în cazul meu, părinții mei nu mă iau în serios, în percepția lor eu sunt încă o copilă.

De aceea este bine să îți stabilești clar imaginea pe care vrei să o afișezi și impresia pe care vrei să o transmiți în jurul tău. Oamenii judecă foarte repede, chiar și atunci când nu este cazul. Și prima impresie o schimbă foarte greu.

2. Relațiile bazate pe interese și cele bazate pe valori

Aceste două tipuri de relații sunt total diferite. La o analiză mai atentă, am observat în jurul meu că le am pe amândouă. Nu aș fi crezut, dar asta e realitatea.

Relațiile bazate pe valori sunt acele relații importante pentru tine, care îți aduc numai beneficii. Aceste relații se construiesc în timp și rezistă. Sunt acei oameni care rămân aproape în orice circumstanțe, pentru că au același valori ca și tine.

Relațiile bazate pe interese sunt de termen mai scurt, servesc doar la atingerea scopurilor. Aceste relații nu sunt neapărat negative, asta dacă le recunoști și nu ai alte așteptări de la oamenii în cauză. Interesul poate fi de ambele părți și atunci fiecare are de câștigat.

Dar aceste relații nu rezistă în timp. Atunci când scopul este atins, interesul dispare. Nu împărtășiți aceleași valori, doar aceleași interese sau nu.

Când mi-am dat seama de existența unor astfel de relații în viața mea, am reflectat puțin la ele. Nu m-am supărat pe nimeni, le iau ca atare, înțeleg intenția fiecăruia și aleg să văd utilitatea relațiilor și lucruruile bune din acestea. Este important să vezi ce fel de relații ai cu cei din jurul tău, pentru că astfel poți să îți vezi adevărata poziție în fiecare relație.

3. Să spui și să cauți întotdeauna adevărul

Oamenii maturi spun întotdeauna adevărul, chiar dacă este greu, enervant sau doare. Sinceritatea pentru mine este o valoare foarte importantă care mi-a adus extrem de multe lucruri bune și oameni de calitate. Atunci când spui adevărul ești relaxat și simți asta în tot corpul.

Cu adevărul toată lumea are de căștigat. Cei dispuși să audă adevărul, vor rămâne lângă tine, chiar dacă acesta nu este pe placul lor tot timpul. Ceilalți o să plece oricum.

Cei dispuși să audă adevărul, oricum ar fi acesta, o și apreciează. Ceilalți preferă aparențele. Să spui și să cauți întotdeuna adevărul este greu, dar urmările aduc sentimente înălțătoare.

3 lessons

Am trecut prin toate aceste trei situații și le-am conștientizat, astfel că mi-am învățat lecțiile. În urma acestora am vizualizat și cum vreau să arate lucrurile din viața mea în viitor. Dar despre asta o să scriu într-un alt articol.

Aceste lecții mi-au adus mai multă clariatate și libertate. Nimic nu se compară cu sentimentul de libertate și cu faptul că algerile ne aparțin. Toate aceste lecții ne fac să vedem realitatea din jur și să ne descoperim propria lume și pe noi înșine.

Libertatea de ceva nu este cu adevărat libertate. Libertatea de a face orice vrei tu să faci nu este nici ea libertatea despre care vobesc. Viziunea mea despre libertate este să fii tu însuți.

Osho, Libertatea. Curajul de a fi tu însuți