Posted on
Moștenirea trasngenerațională

Se vorbește tot mai mult despre moștenirea transgenerațională. Terapeuții și oamenii de știință din domeniu vin cu noi informații și descoperiri despre povestea noastră din spate. De multe ori nici nu ne amintim de unde venim de fapt sau poate nici nu știm care este povestea familiei noastre.

Așa cum moștenim caracteristicile fizice de la strămoși, moștenim și povestea lor pe care o ducem mai departe în viața noastră, conștient sau nu. Poveștile, dar mai ales traumele strămpșilor noștri se vor imprima în codul genetic al familiei, se vor transmite din generație în generație și, din păcate, vor deveni parte din identitatea noastră pentru că, de cele mai multe ori, ne va fi greu să realizăm că nu este povestea noastră. Mama vine cu povestea ei, cu povestea familiei ei, iar tatăl la fel.

La un nivel mai profund, noi preluăm toate aceste povești din ambele familii, de la toți membrii acestora. Prin povești mă refer la toate experiențele de viață trăite de fiecare membru al familiei, fie ele plăcute sau mai puțin plăcute. Gândește-te câte povești de viață cărăm în noi.

La nivel subconștient, noi dorim să arătăm loialitate și dorim să ne conectăm cu familia noastră, pentru că, la nivel subconștient, cea mai mare dorință a noastră este să aparținem. Astfel continuăm să cărăm în viața noastră povestea strămoșilor, fie ea benefică sau nu pentru noi. În sesiunile de coaching pe care le susțin cu clienții, văd multe situații de acest fel: loialitatea ascunsă și iubirea față de un anumit părinte se pot manifesta printr-un autosabotaj, care blochează drumul spre succes, prosperitate sau fericire.

Strămoși

Și aici nu este vorba despre a găsi o scuză în plus sau a plasa responsabilitatea în altă parte. Însă există cazuri reale în care se depun eforturi extrem de mari pentru schimbări, reușite și totuși nimic nu funcționează. De exemplu, dacă tata sau alți bărbați importanți pentru mine, nu au reușit să depășească un anumit nivel financiar limitat, eu, din aceeași loialitate familială inconștientă, nu îmi voi da voie să am succes și prosperitate. Mă voi autosabota, în mod inconștient, de fiecare dată când aș avea șanse de reușită, pentru a nu depăși nivelul lor.

Dorința aceasta secretă de a fi ca ei și nevoia de a aparține pot fi atât de puternice, încât să blocheze orice încercare de a fi diferit. Și cum îmi dau seama de asta? Care sunt semnele?

Poate voi avea anumite comportamente sau emoții pe care nu le voi înțelege și nu voi ști de unde provin, de ce sunt atât de furios, deprimat sau speriat. Iar lucrurile nu avansează deloc în viața mea, orice aș încerca. Pot să simt că nu trăiesc așa cum îmi doresc, parcă nu aș trăi în propria mea viață.

Însă toate aceste lucruri pot fi oprite, vindecate, transformate. Punctul de pornire este conștientizarea. Cu conștientizare începe transformarea profundă.

Metoda Wingwave ajută la conștientizarea emoțiilor neînțelese, dar și la eliberarea lor. Orice lucru nefolositor se poate schimba, chiar și povestea strămoșilor se poate transforma într-o poveste utilă și frumoasă pentru viitorul nostru. Povestea strămoșilor tăi te ajută să mergi înainte sau simți că te ține pe loc?