Posted on
punct și de la capăt

Eliberează-te de durerea din trecut cu un truc simplu folosit de psihologi. Gata cu goana după timp. Gata cu costul durerii din trecut. Pde la capăt!

Doar pentru că o experiență s-a terminat, nu înseamnă că sentimentele tale și-au făcut bagajele și te-au părăsit în aceeași zi. Gata cu trecutul, noua destinație: liniștea și echilibrul prezentului! În realitate însă, nu este așa de simplu.

De ce rămânem blocați la durerea din trecut? Totuși, noi nu alegem să ne tăvălim în suferința trecutului ca o gogoașă prin zahăr. Și totuși, rămânem acolo fără să vrem. De cele mai multe ori, nu ne doare sfârșitul relației atât de mult ca realizarea că iubirea respectivă nu a fost ce trebuia.

Asta doar un exemplu, dar cam asta e în foarte multe situații. Așadar, rămânem cu o poftă emoțională nesatisfăcută. Putem să ne eliberăm de durerea din trecut prin întoarcerea eliberatoare în timp. Cum adică?

Trebuie să te întorci în trecut, să scormonești, să te lași ghidat de sentimentul inconfortabil din corpul tău și să-l urmărești până la capăt. Mergi înapoi în timp, te întâlnești cu varianta ta mai tânără, în cel mai greu moment al vieții tale. Nu ai să schimbi trecutul, dar poți să schimbi povestea, iar asta e tot ce contează. Imaginează-ți că ești în camera ta de adolescent, că vezi fiecare poster de pe pereți, că ești în curtea școlii, pe banca din fața blocului, în gara de tren sau oriunde vrei tu.

Și aici în acest loc vine despărțirea de durere. Îi spui sinelui tău de acolo, că ce pare acum sfârșitul pământului e doar un mic obstacol în drumul său plin de bucurii viitoare. Îi oferi instrucțiuni precise legate de ce trebuie să facă în continuare ca să îi fie bine: pe cine să sune, ca să învețe mai departe, ce drum să aleagă. Spune-i că cei mai buni anisunt cei care urmează și că realizări pe care acum nici nu îndrăznește să le ceară, o să vină curând.

E clar că întoarcerea în trecut e doar o plăsmuire. Însă declanșează un potențial imens de vindecare prin simplu fapt al unei modificări, cât de mici, asupra percepției. Dacă reușești să-ți ajustezi povestea de atunci, vei putea să-ți schimbi viața de acum.

Iar starea de bine?! Ei bine, când te eliberezi de suferința adunată și târâtă atâția ani, o să ajungi la performanța de a trăi prezentul. Dacă dorești să îți îmbunătățești viața, doar încearcă acest exercițiu simplu.

exercitiu simplu