Posted on
puterea modelării

Cea mai importantă expresie pentru dezvoltarea personală pe care o vei auzi vreodată spusă de un bun lider este “Urmează-mă!”. Ca să înveți mai repede, poți să te uiți la ceilalți, să îi citești, să îi asculți și să preiei ce ai nevoie. Însă pe cine ar trebui să urmezi și de la cine ar trebui să înveți?

De la cei pe care îi admiri pentru realizările lor, de la scriitori preferați, de la colegi cu poziții mai avansate, de la profesori, cu alte cuvinte de la un mentor. Acest mentor trebuie să aibă timp pentru tine. El poate fi și un om cu care nu te-ai întâlnit încă.

Acesta are o experiență dovedită, înțelepciune, îți oferă sprijin și îi pasă de tine. Un mentor bun poate să îți schimbe viața, te poate îndruma și îți poate arăta căi pe care nu credeai că le vei descoperi. Cu siguranță ai în viața ta oameni pe care îi observi de mai mult timp, de la care înveți anumite lucruri utile pentru tine.

Acești oameni îți pot da îndrumări referitoare la cariera ta. Îți pot da exemplele lor din care poți învăța fără să dai tu cu capul. Nu subestima puterea modelării.

Poți să ai lângă tine astfel de oameni sau poți să progresezi singur. Alegerea îți aparține. Tu singur îți construiești succesul și chiar viața.

“Culegi ceea ce semeni.” Aceasta înseamnă că orice transmite omul prin cuvinte sau fapte, aceea i se va întoarce; ceea ce dă, el va primi.

Florence Scovel Shinn, Jocul vieții și cum să-l jucăm