Posted on

Disclosure: This article may contain affiliate links. When you click these links, I may get a small commission. It won’t cost you anything, but it helps me to run this site. I only promote products and services that I think are great.

Nu este o carte pentru oricine. Citește-o numai dacă ești curios, open-minded; nu o citi dacă ești un judecător suprem! Queer. Istorii ilustrate de Andreea Chirică și Eugen Rădescu spune povestea comunității LGBTQ+ de-a lungul anilor. Această comunitate a avut de suferit enorm în România și încă mai are, pentru că nu este cu totul acceptată. Am citit povestea unor oameni de la începutul anilor 1900 și până în prezent. Am constatat că lucrurile se mișcă cu încetinitorul în România în ceea ce privește mentalitatea oamenilor. Poți să schimbi legi, care schimbă vieți, mai mult cu forța decât cu mintea și cu voia bună. Această comunitate nu este acceptată nici azi, cu toate că este incriminată, ei tot sunt arătați cu degetul. De ce nu putem înțelege că fiecare este liber să își aleagă propriul stil de viață? De ce nu putem accepta alegerile celorlalți, dacă acestea diferă de ale noastre? Cu ce ne încurcă ceilalți? Cu ce ne deranjează? De ce putrăm grija lor și nu a propriei persoane? De ce te uiți la vecini și nu în interiorul tău? Critică-te pe tine întâi, analizează-te pe tine întâi, judecă-te pe tine întâi, nu faci asta cu ceilalți. Nici măcar atunci când tu ești mai bun, pentru că nu tu ești acela în măsură să faci asta. Eu nu țin cu nimeni, dar sunt deschisă să accept orice alegere sau orice orientare sexuală ar avea cei din jurul meu. Toate ”de ce”-urile enumerate se datorează unor minți închise, întunecate, aproape de putrefacție, mulțumită regimului comunist. Părerea mea este că Dumnezeu iubește și pe acești oameni la fel ca și pe noi, iar noi la rândul nostru nu trebuie să îi pedepsim, să îi torturăm, să îi dăm la o parte. Suntem în 2020, drepturile omului trebuie musai aplicate corect și respectate, nu doar pe hârtie. Lăsați omul să aleagă ce vrea, lăsați-l să se dezvolte cum vrea, lăsați-l să fie fericit. Pentru că această comunitate a văzut de toate, numai fericire nu.

În această carte găsim povești și testimoniale personale, care arată omul cu adevărat și spre surprinderea voastră și homosexualul are nevoie de iubire, exact ca și tine. Nu vrea altceva, doar iubire și acceptare. Pentru o secundă putem face un exercițiu de imaginație și să ne punem în pielea homosexualului în anii comunismului. Această perioadă a fost grea și pentru un heterosexual, pentru oricine, dar nici nu putem să ne imaginăm cum era pentru un homosexual sau lesbiană. Încet încet legile s-au schimbat, vremurile s-au schimbat, însă mentalitatea oamenilor prea puțin. Eu tot nu pricep de ce nu poate fi un om și homosexual și creștin? De unde știți cum a lăsat Dumnezeu omul pe Pământ? A fost cineva acolo? Legea supremă este legea iubirii, ceea ce în România se cunoaște prea puțin din păcate. Ce ai zice dacă copilul tău ar alege să fie gay? L-ai mai iubi?