Posted on
să alegem libertatea

În viețile noastre este imprimată limitarea și restrângerea. Ne dorim libertate, însă alegem să ne auto-sabotăm. Eu zic, totuși, să alegem libertatea!

Omul are nevoie de libertate, însă în același timp și de o rutină, care să țină lucrurile laolaltă. Prea multă libertate nu este benefică în cazul multora, de aceea este nevoie de o autoritate potrivită, care civilizează, dar nu distruge. De exemplu, interdicțiile sunt necesare în anumite situații pentru că acestea clarifică multe lucruri.

Putem avea libertate alături de o autoritate, atât timp cât există dreptate. Raportul dintre aceste două este nevoie să fie unul echilibrat. Atunci când există constrângere și este folosită violența, nu mai putem vorbi despre libertate.

Deci, autoritatea nu suprimă libertatea și nici nu o reduce. Vedem de multe ori, chiar și în zilele noastre, abuzul de autoritate iar aici se schimbă complet noțiunea. Nu mai există autonomie și nici libertate.

Personalitățile autoritare tind să facă abuz de autoritate chiar și inconștient. Putem lua exemplul a multor profesori, învățători care au întrecut orice măsură impunându-și autoritatea într-un mod excesiv și abuziv. Însă cum ziceam, se poate restabili un raport între autoritate și libertate în orice situație.

Atunci când se urmărește libertatea și se prioritizează, direcția se schimbă. Orice om sănătos alege sentimentul de libertate, care aduce o stare de bine și siguranță. Libertatea se poate extinde prin amplificarea stării de bine și prin schimbarea direcției.

Depinde de noi ce alegem, unde anume alegem să ne îndreptăm atenția și cui atribuim putere. Pentru mine libertatea este ceva foarte prețios. Doar atunci când o trăiești cu adevărat îți dai seama de valoarea ei.

Dacă dorești să alegi libertatea, te invit la evenimentul nostru din acest weekend! Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 14.00 va avea loc Yoga & Meditation Afternoon: De la restrângeri la libertate, la IKWE Yoga Studio în Cluj-Napoca. Detalii despre eveniment găsești aici. ….I can’t wait for this!