Posted on
Sănătate emoțională

Din momentul în care ne naștem, suntem cântăriți, măsurați și îngrijiți. Iar de atunci sănătatea devine prioritatea noastră principală, respectiv a celor care ne îngrijesc. Oamenii tind foarte mult către sănătatea fizică, dar cum rămâne cu sănătatea emoțională?

De-a lungu vieții suntem atenți la răceli, lovituri, zgârieturi, dureri. Avem grijă să mergem la consultații când ne doare gâtul, când tușim sau ne simțim rău. La orice mic disconfort, fugim și luăm o pastilă.

Cu toate acestea, avem perioade când ne simțim rău, avem o stare proastă. Asta pentru că pe cât de multe griji ne facem în legătură cu sănătatea fizică, pe atât de puțin ne interesează sănătatea emoțională. Suntem încurajați să mergem la tot felul de medici, dar ne este rușine să mergem la terapii emoționale.

Ne concentrăm atenția pe aspectul fizic, job, viața socială și adesea ignorăm ce este cel mai important, cum ne simțim. Toate cele enumerate sunt, într-adevăr, lucuri importante în viață, însă nimic nu e mai valoros și nu are impact mai mare asupra existenței ca atenția la emoțiile noastre. E extrem de important să ne întrebăm cum ne simțim și să ne dăm voie să simțim emoțiile, să ne ascultăm pe noi, să fim atenți la gănduri, stări și fricile noastre.

În general, multe din emoțiile noastre sunt trecute cu vederea, pentru că tindem să ne concentrăm mai mult pe imaginea noastră decât pe ce simțim. Fiind conștienți de starea noastră psihologică, vom reuși să avem o sănătate emoțională bună. Pentru că fără sănătate emoțională, nu există nici sănătate fizică.

Primul pas este să nu ignori semnele suferinței. Fii atent la tine și la ce schimbări se produc în tine, schimbări care pot indica o suferință. Dacă ai stări schimbătoare precum probleme în a comunica cu ceilalți, furi sau nervi, atât față de propria persoană cât și față de ceilalți, este primul semn de dezechilibru.

Ce poate începe ca o mică modificare de comportament, poate duce mai tărziu la probleme serioase. De exemplu, atunci când simți nevoia de multă mâncare sau izolare, acest lucru poate fi un semn că eviți o durere. Aceste lucruri nerezolvate, pot adânci problema.

Emoții

Nu îți minimiza sentimentele. E foarte ușor să nu iei în serios unele stări de spirit. Deși unele stări pot contribui serios la dezechilibru emoțional, e important să înveți să te conectezi la tine și la emoțiile tale.

Când observi o schimbare emoțională, e important să înțelegi ce a cauzat-o. Știu că de multe ori nu este confortabil, dar este necesar să conștientizezi. De exemplu, poți observa momentele când devii anxios.

Anxietatea poate să vină din diferite întâmplări din prezent sau din trecut. Atunci când ești atent la tine și la propriile emoții, o să înțelegi mai bine sursa. Atunci când ești deschis și nu te judeci, poți să fii sincer cu tine însuți.

Din momentul în care simți că ceva nu este în regulă cu tine, e esențial să vorbești cu cineva. Ca să rezolvi orice dezechlibru, este nevoie de un ajutor din exterior și cel mai indicat este un ajutor specializat. Exact ca o vizită la orice medic.

Noi suntem singurii responsabili de sănătatea noastră fizică și emoțională. De accea, este important să ne verificăm stările, exact cum facem și cu durerile fizice. Ca să îți dai seama când este cazul să faci asta, trebuie să fii atent la tine și să petreci timp cu tine.

Alocă-ți timp ție, așa cum ai face cu altcineva, timp în care să fii atent la ce simți. În acest timp vei învăța multe despre tine, lucruri de care poate nici nu bănuiai. Ai grijă de sănătatea ta emoțională, așa cum ai grijă de ceilalți.

Este important să prioritizăm nevoile noastre, pentru că modul cum ne simțim noi îi poate afecta și pe cei din jurul nostru. Atunci când îți ascunzi fricile sau îți renegi frustrările, aceste emoții te vor afecta mai târziu. Dacă nu ești fericit și împlinit, bunăstarea ta emoțională are de suferit.

De aceea e important să te întrebi tot timpul: Cum mă simt? Ceea ce simt cum mă influențează? Mă concentrez pe starea mea prea mult sau o ignor?

Pun prea multă presiune pe mine? Atunci când te descoperi și te echilibrezi te ajuți pe tine. Iar când ai grijă de tine, lucrurile din jur se schimbă, viața ta se schimbă.